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December 30, 2024 

Re:  Application of City post-employment rules 

Dear Requestor, 

You have requested a non-public opinion explaining how the City’s post-employment 
rules would apply to your new role as an employee of a political committee. As explained below, 
City law would not prohibit you from serving in such a role. The City’s permanent rule would, 
however, restrict you from assisting others in transactions in which you participated during your 
City employment. 

I. Jurisdiction 

The Board of Ethics administers, enforces, and interprets all Philadelphia Home Rule 
Charter and Code provisions pertaining to ethical matters, including the City’s Ethics Code 
(Philadelphia Code Chapter 20-600) and certain provisions of the Home Rule Charter. Home 
Rule Charter Section 4-1100 and Code Chapter 20-600 authorize the Board to render advisory 
opinions concerning a City officer’s proposed future conduct. Board Regulation No. 4 describes 
the procedures related to seeking an advisory opinion and for requesting reconsideration or 
appeal to the Board of an advisory opinion issued by me. 

Home Rule Charter Section 4-1100 also gives the Board “concurrent authority” with the 
Law Department to advise City officials on the application of State law. My guidance on State 
law, however, does not provide protection from possible enforcement by the State Ethics 
Commission. For guidance on the State Ethics Act that would provide such protection, you 
should contact either the State Ethics Commission or the City’s Law Department. 

That said, my understanding is that you have requested and received advice directly from 
the State Ethics Commission. As such, I will not directly address the State Ethics Act in this 
Opinion.1 

 
1 Section 1103(g) of the State Ethics Act prohibits a former public employee from being paid to represent 
someone before their “former governmental body” for one year after leaving City service. Representation 
includes, but is not limited to, attending meetings, signing documents, and emailing points of contact. 

https://www.phila.gov/media/20210606173631/BOE-regulation-4.pdf
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II. Background 

You are a former City employee. You were selected to serve as an employee of a political 
committee (the “Committee”). You have asked whether the City’s post-employment rules would 
limit your ability to be a paid employee of the Committee. Specifically, you asked how City law 
would apply to your communications with current City officials. I address these questions in 
detail in Part III below. 

III. Relevant City Law and Discussion 

a. Code Section 20-607(3) – Two Year Post-Employment Restriction 

Philadelphia Code Section 20-607(3) prohibits a City officer or employee from becoming 
financially interested in any official action taken “during [their] term of office or employment 
and until two (2) years have elapsed” after leaving City service. The Code defines official action 
as “an act or omission taken by an officer or employee in their official capacity that requires 
discretion and is not ministerial in nature.” Code § 20-601(17). 

The application of this rule depends on the type of official actions you took as a City 
employee. At a minimum, for two years after leaving City service, you may not be paid with any 
funds from, or provide any services through, a contract that you helped award while working for 
the City. See Bd. Op. 2016-002. This rule has also been applied to prohibit a former City official 
from holding a paid role with a nonprofit they helped form while in their City role. See G.C. Op. 
2021-503 at 4. 

In addition, as explained in Board Opinion 2021-001, a City employee “may not accept 
an offer of employment if it is connected to prior official action taken by that employee.” Bd. 
Op. 2021-001 at 3. The Board explained that “connected” it meant that “the specific official 
action cannot be a substantial basis for the offer of employment.” Id. The Board noted, however, 
that “the mere existence of a prior official action is not sufficient to preclude a subsequent offer 
of employment.”2 Id. 

As I previously advised, Section 20-607(3) would not prohibit you from being a paid 
employee of the Committee. The Committee existed well before you became a City employee. 
Cf. G.C. Op. 2021-503 (employee prohibited from paid work for nonprofit they helped establish 
in their City role). Further, you had a role with the Committee prior to your City employment. 
Based on the information provided, you did not take any action in your City role to direct funds 
to the Committee.3 Accordingly, there is nothing to suggest that you took official action that is a 
substantial basis for your employment by the Committee. 

 
2 Board Opinion 2021-001 involved a current City employee, but I do not believe this aspect of its 
holding would be any different if applied to a former City employee. 
3 I note that directing funds to the Committee, whether from public or private sources, would be 
prohibited by the City’s political activity rules. See Charter Section 10-107(3); Bd. Reg. 8, ¶¶8.5., 8.6. 

https://ethics.pub/2016-002
https://ethics.pub/2021-503
https://ethics.pub/2021-503
https://ethics.pub/2021-001
https://ethics.pub/2021-001
https://ethics.pub/Reg8
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b. Code Section 20-603 – Permanent Post-Employment Restriction 

Philadelphia Code Section 20-603 prohibits a former City officer or employee from 
assisting “another person, with or without compensation, in any transaction involving the City in 
which [the officer or employee] at any time participated during their City service or 
employment.” This rule would prohibit you from assisting the Committee – or anyone else – 
with any transactions in which you were personally involved while working for the City. As 
defined in the City Code, a transaction involving the City is: 

Any proceeding, application, submission, request for a ruling, or other 
determination, contract, lease, claim, case, award, decision, decree, judgment or 
legislation including ordinances and resolutions or other particular matter which 
the City officer or employee in question believes, or has reason to believe (a) is or 
will be the subject of City action; or (b) is one to which the City is or will be a 
party; or (c) is one in which the City has a direct proprietary interest.  

Code § 20-601(27).  

Participation includes any non-ministerial actions as part of the employee’s City duties. 
For example, an employee has participated in a transaction where they “made a recommendation, 
did some research, participated in a meeting, analyzed some data, drafted a document or the 
like.” G.C. Op. 2012-516 at 4; G.C. Op. 2021-503 at 5. 

Prior General Counsels have advised that participation in City transactions does not 
include every aspect of a project or policy in which a former employee had some role. Rather, 
the relevant matter for purposes of Section 20-603 is “the particular issue or issues on which 
decisions were made by the City with the requestor’s involvement, not every issue related to that 
project that may arise after [the employee] separated from City service.” G.C. Op. 2012-516 at 4. 
For example, Section 20-603 did not bar a former City employee from assisting their new 
employer with its City contracts where those specific agreements were not in place while the 
former employee was working for the City. G.C. Op. 2017-504 at 6. 

The Ethics Code does not define “assist”, and the Board has not opined on what actions 
constitute assistance under Section 20-603. General Counsel Opinion 2021-503, however, 
advised that the former employee would be “assisting” their new employer if they took 
discretionary action specific to the matter in question. G.C. Op. 2021-503 at 6. For example, the 
General Counsel advised that “offering a recommendation about which City officers an 
employee of the [new employer] should talk to about a project or drafting a proposed scope of 
work for a project” would be “assisting” the new employer and therefore prohibited under 
Section 20-603. Id. 

  

https://ethics.pub/2012-516
https://ethics.pub/2017-504
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Many of the scenarios posed in your request assert that certain City officials with whom 
you might interact on behalf of the Committee would be acting in their personal, rather than 
official, capacity. Section 20-603 focuses on the subject matter of your post-employment 
activities. Thus, whether you consider a City official to be acting in their official capacity or 
some other role would not affect the application of Section 20-603. Rather, the critical inquiry is 
whether your post-City activities involve a City transaction in which you participated during 
your City employment. 

Interactions with former coworkers 

You described several situations in which you might encounter former coworkers in 
social settings. Specifically, you asked if you may: 

• speak with current City employees about personal matters at private events; 
• speak with current City employees about personal matters at City events that are open 

to the public; 
• have dinner with a former subordinate to discuss City matters and provide advice as a 

mentor; or 
• inform a City employee that the City is untimely in specific activity. 

Whether Section 20-603 would apply to these interactions depends on (1) whether the 
matters at issue relate to City transactions in which you participated during your City service and 
(2) whether your actions would be “assisting” the Committee or another with that transaction. 
Thus, Section 20-603 would only prohibit you from speaking with current City employees about 
City matters in which you participated during your City tenure. This means you are free to catch 
up with City employees about their personal lives at both private and public events. Subject to 
the restrictions of State law, you may also speak with current City employees about City matters 
in which you had no part during your City employment.4 

In contrast, you would be prohibited from promoting the Committee’s interests in any 
transaction you participated in while working for the City. As applied to interactions with current 
City employees, you may only discuss matters in which you participated while employed by the 
City if (1) a City employee asks you for information related to the work you performed for the 
City as part of the process of transitioning your City work or (2) you are speaking solely on your 
own behalf as a resident of the City (not on behalf of the Committee).  

  

 
4 Keep in mind that City employees must follow the City’s political activity rules. This may require some 
caution on their part in interacting with a representative of a political committee. For example, City 
employees may only provide information to the Committee to the same extent they would typically 
provide such information to any member of the public. 
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For example, if a former subordinate is now working on projects you oversaw in your 
City role, you can answer their questions about the location of files or the status of requests to 
outside organizations to the extent that you are assisting the City. You cannot, however, discuss 
the Committee’s position on those same matters or be paid by the Committee for time spent 
answering such inquiries from City staff. Similarly, if you have concerns as a resident about the 
timeliness of City services you can contact a City office on your own behalf even if that would 
involve speaking with someone you worked with in your City role. 

Scheduling with elected City officials 

You asked what role you can have in scheduling appearances by elected City officials for 
Committee business, including by contacting an elected officials’ scheduler to get a meeting on 
their calendar or speaking to the elected official directly about scheduling. 

Communications with an elected City official or their scheduler solely about the logistics 
of appearances or appointments for Committee business would not be prohibited by Section 20-
603.5 This would be the case even if the appearances or appointments relate to matters in which 
you participated during your City services because making such arrangements would not, by 
itself, be “assisting” the Committee. Where such communications get into the substance of such 
appearances or meetings, they would be prohibited if they involve matters in which you 
participated during your City service. 

Advising elected City officials about interest group concerns 

You posed several questions about exchanging information with elected City officials on 
behalf of the Committee. Specifically, you asked whether City law would prohibit you in your 
role as an employee of the Committee from: 

• informing elected City officials about an email to the Committee from a resident 
complaining about the timeliness of City services; 

• telling elected City officials about a group that has an interest in a particular matter 
that will come before them for official action; 

• explaining to elected City officials the issues or concerns that are important to that 
group; 

• recommending that elected City officials meet with the group to discuss its issues or 
concerns; 

• preparing or presenting a memorandum for elected City officials summarizing your 
analysis of public information related to City issues the group cares about; 

 
5 Note that City employees generally may not, as part of their City work, communicate with the 
Committee for the purpose of scheduling elected officials’ appearance at meetings. The exception to this 
would be communications with the elected official themselves or with their designated scheduler. 
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• preparing or presenting a memorandum for elected City officials summarizing your 
conversations with the group about City issues they care about; or 

• receiving or responding to requests from elected City officials to find out more about 
City issues that are important to the group. 

As above, whether Section 20-603 would apply depends on (1) whether the matters of interest to 
the resident or group relate to City transactions in which you participated during your City 
service and (2) whether your actions would be “assisting” the Committee or another with that 
transaction.  

For example, if a resident emails the Committee complaining that the Streets Department 
took two weeks to fill a sinkhole on their block, you would not be prohibited from passing that 
complaint along to an elected City official because that specific transaction – a sinkhole that 
needed to be filled – did not arise while you were employed by the City. In contrast, if a resident 
contacts the Committee to complain about how long it is taking for Council to pass legislation 
you helped draft in your City role, you would be prohibited from assisting either the resident or 
the Committee with that complaint. This would include you relaying the complaint to an elected 
City official because it involves you exercising your discretion to determine that this is a matter 
of such importance to that elected official that they should hear about it directly. See G.C. Op. 
2021-503 at 6. 

Section 20-603 would apply similarly where the interests at stake are those of a group 
rather than an individual.6 For example, if you were the City’s point person on a development 
project, you cannot advise elected City officials about a community group’s concerns about that 
project. This includes letting City officials know that the group has concerns, explaining their 
concerns, preparing memoranda analyzing or summarizing their concerns, or conducting 
additional research or analysis at the request of City officials. These restrictions would not apply 
to a development proposal made after you left City service, even if the proposal was for a 
location you worked on in your City role. 

IV. Conclusion 

As explained above, the City’s post-employment rules would not preclude you from 
serving as an employee of the Committee. Section 20-603, however, will restrict you from 
assisting the Committee or anyone else on matters in which you participated during your City 
service. I am happy to advise further about the application of this rule to specific transactions. 

  

 
6 Regardless of whether Section 20-603 restricts your post-employment activities, those who seek to 
influence City officials by communicating with you or other representatives of the Committee are 
engaging in indirect communications that may require registration and disclosure under the City’s 
Lobbying Law. 
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Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for 
seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the facts 
you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable reliance on 
opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within the Board’s 
jurisdiction, unless they have omitted or misstated material facts in their requests. Code § 20- 
606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12. 

Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made public. 
As required by the City Code, a version of the Opinion that has been redacted to conceal facts 
that are reasonably likely to identify you is being made public. Please let me know if you have 
any questions.   

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 
/s/ Jordana L. Greenwald 

Jordana L. Greenwald 
General Counsel 

 
cc: Michael H. Reed, Esq., Chair 

J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director 


