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Philadelphia Board of Ethics 

Non-Public General Counsel Opinion No. 2024-502 

 

August 26, 2024 

 

Re:  Attorney referral fees 

Dear City Employee:  

You have requested a non-public opinion explaining whether the ethics laws 

allow you to accept attorney referral fees when you direct potential clients to attorneys or 

law firms. As explained below, you cannot accept referral fees if: 

• the underlying legal matter is a transaction involving the City; 

• the potential client contacted you in your City role; or 

• the referral is based on information only available because of your City role. 

In situations where you can accept a referral fee, you must still comply with the conflicts 

of interest, financial disclosure, and confidentiality rules outlined below. 

I. Jurisdiction 

The Board of Ethics administers, enforces, and interprets all Philadelphia Home 

Rule Charter and Code provisions pertaining to ethical matters, including the City’s 

Ethics Code (Philadelphia Code Chapter 20-600) and certain provisions of the Home 

Rule Charter. Home Rule Charter Section 4-1100 and Code Chapter 20-600 authorize the 

Board to render advisory opinions concerning a City officer’s proposed future conduct. 

Board Regulation No. 4 describes the procedures related to seeking an advisory opinion 

and for requesting reconsideration or appeal to the Board of an advisory opinion issued 

by me. 

https://www.phila.gov/media/20210606173631/BOE-regulation-4.pdf
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Home Rule Charter Section 4-1100 also gives the Board “concurrent authority” 

with the Law Department to advise City officials on the application of State law. My 

guidance on State law, however, does not provide protection from possible enforcement 

by the State Ethics Commission. For guidance on the State Ethics Act that would provide 

such protection, you should contact either the State Ethics Commission or the City’s Law 

Department. 

 

II. Background 

You are an employee of City Council. You are also an attorney licensed to 

practice law in Pennsylvania. From time to time, individuals or constituents ask you for 

legal assistance and you refer them to other attorneys who can help with the matter. You 

are seeking to better understand the rules of ethics that govern the acceptance of a referral 

fee from other attorneys or law firms.  

III. Relevant Law and Discussion  

A. Representation in transactions involving the City 

City Code Section 20-602(1)(a) prohibits City officers and employees from 

representing others as an agent or attorney, whether paid or unpaid, in transactions 

involving the City. Transactions involving the City include applications, decisions, and 

contracts in which the City takes action, is a party, or has a proprietary interest. Code  

§ 20-601(27). Section 20-602(1)(b) states that: 

No member of Council or other City officer or employee shall accept any fee from 

anyone for referring any matter to another person where the member of Council 

or other City officer or employee would be barred from assisting or representing 

them under this ordinance. 

Accordingly, you are prohibited from representing clients in any transactions 

involving the City. This restriction applies regardless of whether the transactions are 

related to your office or branch of City government. You are also prohibited from 

collecting referral fees in any matters in which you could not act as an attorney under the 

representation rule. We encourage you to reach out with any questions about whether 

specific transactions involve the City such that they are subject to this restriction.   
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B. Conflicts of interest 

For referrals that are not related to a transaction involving the City, you must still 

consider whether accepting a fee or having a referral agreement creates a conflict of 

interest. Philadelphia Code Section 20-607 and Board Regulation No. 5 (Conflicts of 

Interest) prohibit a City officer or employee from taking official action that would affect 

the financial interest of: 

• the officer or employee; 

• a close family member; or  

• a for-profit business of which the officer or employee is a member.  

Regulation No. 5, Paragraph 5.3.  

A person has a financial interest in matters that have a potential impact on their 

income, compensation, value of assets, wealth, employment prospects, or economic 

opportunities. Reg. 5, Para. 5.5; see also Board Opinion 2019-002 at 3. Official action 

includes “any non-ministerial act or omission by a City officer or employee: [i]n the 

course of discharging their duties as a City officer or employee; or [u]sing their City 

position or title, or City resources available by virtue of their City position (whether or 

not authorized).” Reg. 5, Para. 5.8. If a conflict arises under City law, the employee must 

disclose the conflict and disqualify themselves from official action. See Reg. 5, Subparts 

E & F. 

Here, you have a financial interest in potential referral fees. As a result, you 

cannot take official action that would affect your opportunity to earn such fees. Based on 

your current City role, there are two likely scenarios in which you would have a conflict: 

individual referrals and ongoing financial relationships with attorneys or firms to which 

you refer work. As explained below, these situations will require distinct approaches to 

managing conflicts.1 

1. Individual referrals  

Whether a conflict of interest arises with respect to a specific referral depends 

primarily on how you learned of the matter being referred. Some referrals may come to 

you through personal contacts, such as family members or former colleagues from your 

time in private practice. Other referrals, however, may come to you through City 

channels, such as constituents seeking assistance with a State agency. The collection of 

referral fees from those who seek your assistance in your City role creates an inherent 

and unresolvable conflict of interest. 

 
1 As noted in General Counsel Opinion 2009-507, the conflicts of interest provisions of the State 

Ethics Act would seem to lead to the same result. GC Op. 2009-507 at 5. 

https://www.phila.gov/media/20210606173632/BOE-regulation-5.pdf
https://ethics.pub/2019-002
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At the center of the City’s conflict of interest rule is the idea that City officers and 

employees cannot use their City authority for their own financial benefit. Thus, to the 

extent that your City duties include connecting constituents with legal representation, any 

resulting referrals would be official actions. Making legal referrals is not ministerial, as it 

requires discretion and analysis to both understand the legal problem presented and 

determine the appropriate attorney or firm for the referral. You would therefore be 

prohibited from accepting a referral fee or other compensation beyond your City salary 

for such referrals. See General Counsel Op. 2009-507 at 3. 

Even if referrals are not considered part of your City duties, you cannot use 

information acquired through your City position to generate paid referrals. As a result, 

you cannot earn referral fees from contacts made as part of your City position or from 

other information, resources, or equipment related to your City position.2 GC Op. 2009-

507 (adopted by Board Op. 2013-005 at 4). This restricts not only traditional referral fees, 

but also any type of compensation for a referral. Id. (attorney’s offer of discounted legal 

fees in settlement in exchange for referrals from City employee created a conflict). 

Thus, where individuals or organizations seek your assistance in your City role, 

including via your City phone or email, you have a conflict of interest. Such conflicts 

cannot be cured through disclosure and disqualification, because you are already involved 

in the request in your official role. Therefore, accepting a referral fee would create an 

unresolvable conflict. Accordingly, you can make a referral only if you decline any 

potential fees or other financial benefit. See Board Op. 2013-005 at 4 (permitting referrals 

by City official where no fee is involved). 

2. Ongoing referral arrangements with attorneys or law firms  

If you have an agreement with specific attorneys or firms to refer business in 

exchange for fees, a different type of conflict may arise. While an arrangement for referral 

fees would not automatically create a conflict of interest, you will need to be alert for 

situations where such attorneys or firms represent clients in dealings with your City office. 

To the extent you have an ongoing arrangement for referral fees, and particularly 

if an attorney or firm owes you referral fees for pending matters, you will have a financial 

interest in the potential or outstanding fees. Regulation No. 5, Paragraph 5.13(a) explains 

that a City employee who is an independent contractor “is disqualified from any official 

action that would affect their relationship with any business with which they have a 

contract, including … the contracting business’ ability to pay the City officer or 

employee … the willingness to continue the contractual relationship; or [] the opportunity 

for future contracts.”  

 
2 City Code Section 20-609 also prohibits City employees from using confidential information 

about the property, government, or affairs of the City to advance the financial interest of 

themselves or others. Thus, you cannot use confidential information to facilitate referrals.  

https://ethics.pub/2009-507
https://ethics.pub/2013-005
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Whether you are in a position to affect the payment or amount of referral fees 

through official action will depend on the specific circumstances. For example, if an 

attorney who owes you referral fees asks you who to contact in a City agency, providing 

such information would not be sufficient to affect your financial interest. In contrast, if 

the same attorney asks you to convince the Councilmember to support a hotly contested 

zoning variance sought by her biggest client, you would have a conflict of interest. 

Unlike the individual referrals obtained through City work, these conflicts are 

resolvable through disclosure and disqualification. A sample disclosure and 

disqualification letter is available on our website, and my office is happy to provide 

guidance on the disclosure process. 

C. Statements of financial interest 

You are required by the State Ethics Act to disclose certain financial information 

on a Statement of Financial Interests. Among other required disclosures, you will need to 

disclose the source of any gross income in excess of $1,300. This means that if your 

referral income from a particular attorney or firm meets this threshold, you will need to 

disclose that attorney or firm on your Statement of Financial Interests. You can find 

additional information about the required disclosures in the State form instructions. 

IV. Conclusion 

Based on the facts you provided, you may not collect referral fees if: 

• the underlying legal matter is a transaction involving the City;  

• the potential client contacted you in your City role; or 

• the referral is based on information only available because of your City role. 

Where a referral does not involve a City transaction and is unrelated to your City role, 

you must still be alert for situations where you have an ongoing financial relationship 

with attorneys or firms that may represent clients in dealings with your City office. 

Sources of referral fees may need to be disclosed in your annual Statement of Financial 

Interests. 

Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for 

seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the 

facts you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable 

reliance on opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within 

the Board’s jurisdiction unless they have omitted or misstated material facts in their 

requests. Code § 20-606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12.  

  

https://ethics.pub/DnD
https://ethics.pub/DnD
https://ethics.pub/StateForm
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Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made 

public. As required by the City Code, a version of the Opinion that has been redacted to 

conceal facts that are reasonably likely to identify you is being made public. Please let me 

know if you have any questions.   

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 

/s/ Jordana L. Greenwald 

Jordana L. Greenwald 

General Counsel 

 

cc: Michael H. Reed, Esq., Chair 

J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director 


